Æggewrap


Æggewraps---Foto,-foodstyling-og-opskrift-Samantha-Fotheringham

For et par uger siden lavede jeg denne æggewrap, som er både enkel og hurtig at tilberede. Den smager dejligt og mætter meget. Det var min ven Martin som inspirerede mig til at prøve at lave den. Hvis du følger stenalderkosten, så har du måske prøvet den før. Æggewrappen er meget kendt i stenalderkost kredse da den ikke indeholder stivelse.

Stenalder kost er populært

Stenalderkost, paleo, hulemandskost, paleo-diæt. Ja, kært barn har mange navne. Stenalderkost er blevet yderst populært herhjemme, da det er en meget proteinrig og ofte kaloriefattig kostform med de mange grønsager og store mængder kød. Der er skrevet et par bestseller bøger om Paleo, som i måske kender i forvejen, ”Stenalderkost” af Thomas Rode og bogen med samme titel af Loren Cordains, der er en teoretisk indførsel i hvad stenalderkost er og hvorfor vi bør spise som hulemænd. Ja, man må sige at vi virkelig har taget stenalderkost til os i Danmark.

Hvad er stenalderkost?

Stenalderkost tager udgangspunkt i, at man spiser som man gjorde i stenalderen. Det vil sige at man spiser dyr, fisk, skaldyr, nødder, kerner, frugt og grøntsager uden stivelse. Derfor spiser man ikke kartoffel, da det indeholder stivelse. Der er en lang række fødevarer som man skal holde sig fra når man følger stenalderkosten som f.eks. korn, hvidt sukker, salt, bønner, ris og mælkeprodukter.

Stenalderkost med ernæringsmæssige briller

Jeg bliver ofte spurgt om, hvad jeg synes om stenalderkost og jeg er hverken for eller imod. I bund og grund er det blot de typiske kostanbefalinger med undtagelse af at man ikke må indtage ris, pasta, brød og kartoffel. Det må siges at være positivt, at folk gør det til en populær dille at leve sundt. Dog er der et stort problem med denne kostform og det er at folk glemmer at spise kostfibre fra grove grønsager, som hvidkål, gulerødder og blomkål. Danskerne er desværre ikke så gode til at spise grove grøntsager og de fleste nøjes med fine grøntsager som agurk, tomat og salatblade. Problemet med kun at nøjes med de fine grøntsager er, at der ikke er nok kostfibre i dem og det kan give problemer med fordøjelsen. Så hvis du vælger denne kostform så husk, at have fokus på at få grove grøntsager. Derudover er fuldkornspasta, gryn, ris, groft brød nogle af de største og vigtigste kilder til kulhydrat. Se kroppen som en maskine, som har behov for den rette mængde benzin, af den rette kvalitet. Hvis kroppen ikke får tilført nok energi vil den ikke kunne fungere optimalt. Kulhydrat er kroppens vigtigste kilde til energi og hvis du ikke får nok kulhydrat igennem din kost vil du opleve at du er træt, har koncentrationsbesvær og har mindre overskud. Som før nævnt er det hovedsaligt de almindelige kostråd: Undgå tilsætningsstoffer, spar på sukker, drik vand, spar på det usunde fedt, spis grønsager og frugt osv. Hvis et navn som stenalderkost kan få folk til at spise mere sundt, så synes jeg bestemt folk skal gøre det og det må i hvert fald siges, at være bedre end pasta med ketchup og fryse pizza.

stenalderkost---foto,-foodstyling-og-opskrift-Samantha-Fotheringham

 

Stenalderkost-opskrift---Foto,-foodstyling-og-opskrift-Samantha-Fotheringham

Opskrift på æggewraps

Person: 1

Tid: 15 minutter

  • 1 æggeblomme
  • 3 æggehvider
  • 1 halv avocado
  • 1 halv tomat eller rød peberfrugt
  • 2 tsk. pesto
  • 50 g stegt kylling
  • salt
  • Peber
  • Olie til stegning

 

Fremgangsmåde:

Start med at piske æggehvide og æggeblomme sammen. Du kan evt. bruge et hel æg og æggehviden fra 2 æg.

Krydr æggemassen med salt og peber.

Varm en pande op og fordel lidt olie på panden

Steg nu æggewrappen. Fordel et tyndt lag æggemasse ud på panden, efter ca. 2 minutter kan du vende æggewrappen og stege den anden side. Håndter den forsigtigt.

Slut af med at fordele pesto, grøntsager og kylling på den færdige æggewrap. Til sidst folder du siderne sammen på æggewrappen og ruller den sammen.

 

Næringsindhold pr. 100g

  • Kalorier: 126
  • Protein: 10g
  • Kulhydrat: 2g
  • Fedt: 8g
  • Heraf mættede fedt: 2g

 

Energifordeling pr. 100g