Betydningen af at stille det rigtige spørgsmål

 

Stil det rigtige spørgsmål

Vi stiller dagligt os selv mange spørgsmål! Det kan være, at du spilder morgenkaffen ud over avisen og tænker; ”hvorfor sker det her ALTID for mig?”. Det kan være, at du sidder fast i trafikken i bilen på vej til arbejde og tænker; ”hvorfor er der altid så meget kø, kommer jeg nu for sent på arbejde, vil min chef blive sur?”. Det kan være, at din kæreste lige er gået fra dig, og du tænker; ”hvorfor er livet så uretfærdigt?”. Eller det kan være, at du efter flere forsøg stadig ikke har tabt de 5 kilo, som du så meget ønsker at tabe, og tænker; ”hvorfor bliver mine planer aldrig til noget?”.

Jeg vil gerne komme med en lille motiverende historie om, hvordan dét, at stille det rigtige spørgsmål kan redde liv! Historien er fra bogen Råd fra en ven.

Historien om Stanislavsky Lechs

At stille det rigtige spørgsmål reddede Stanislavsky Lechs liv. Nazisterne stormede en nat ind i hans hjem og førte ham og hans familie til en dødslejr i Krakow. Hans familie blev myrdet for øjnene af ham. Svag, sørgende og sultende arbejdede han fra morgen til aften sammen med de andre fanger i koncentrationslejren. Hvordan kan nogen overleve sådanne rædsler? På en eller anden måde blev han ved. En dag betragtede han mareridtet rundt om sig og besluttede, at hvis han blev der blot en dag mere, ville han dø. Han besluttede, at han var nødt til at flygte. Og de vigtigste var, at han troede på, at selv om ingen tidligere var undsluppet, så var der en udvej.

I stedet for at fokusere på, hvordan han kunne overleve, spurgte han sig selv: ”Hvordan kan vi slippe ud af dette forfærdelige sted?”. Han fik samme svar igen og igen. ”Lad være med at være så dum! Der er ingen flugtmulighed. At stille dig selv den slags spørgsmål vil kun pine din sjæl”. Men han ville ikke acceptere dette svar. Han blev ved med at spørge sig selv: ”Hvordan kan jeg gøre det? Der må være en måde. Hvordan kan jeg komme ud herfra?”.

En dag kom hans svar. Lech kunne lugte råddent kød lige i nærheden af det sted, hvor han arbejdede: Det var mænd, kvinder og børn, som var blevet gasset, og hvis nøgne lig var blevet stablet på en lastvogn. I stedet for at fokusere på spørgsmålet: ”Hvordan kunne Gud tillade, at noget så ondt kunne ske?”, spurgte han sig selv: ”Hvordan kan jeg bruge det her til at slippe ud?”.

Da solen gik ned og arbejdsholdet gik hjem til barakkerne, tog han sit tøj af og dykkede nøgen ned i dyngen af lig, mens ingen så det. Idet han lod som om han var død, ventede han med den kvalmende lugt af død rundt om sig, presset ned af vægten af ligene oven på sig. Endelig hørte han lastbilen starte. Efter en kort køretur blev bjerget af lig skubbet ned i en åben grav. Han ventede, indtil han var sikker på, at der ikke var nogen i nærheden, og så løb han nøgen – 30 kilometer til friheden.


Stil de rigtige spørgsmål

Vores spørgsmål kontrollerer vores fokus. Hvordan vi tænker, og hvad vi føler. Derfor er det utroligt vigtigt, at du stiller dig selv de RIGTIGE spørgsmål! Hvis du stiller problemløsende spørgsmål i stedet for, vil det kunne hjælpe dig med at ændre dit fokus og nå dit mål! Det er en vurderingssag med dig selv, men du kan evt. spørge dig selv om; ”hvad er ikke perfekt endnu?”, eller ”hvad er jeg villig til at gøre for at få det på den måde, jeg gerne vil have det?”.