Fastelavnsboller – Ernæringsforbedret

Fastelavnsboller Foto by Marie Knap og Samantha-FotheringhamDa jeg var under uddannelse lærte jeg, at bage fastelavnsboller og bagefter kunne jeg ikke slippe tanken om, hvordan jeg kunne ernæringsforbedre dem. Jeg eksperimenterede derfor med den traditionelle opskrift på fastelavnsboller og endte med, at bage en sundere og ernæringsforbedret udgave af de velkendte og gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj. Jeg ernæringsforbedrede fastelavnsbollerne ved, at spare på sukkeret, skifte sødmælk ud med skummetmælk, bruge vegetabilsk fedtstof i stedet for smør og øge kostfibre indholdet ved, at skifte noget af hvedemelet ud med havregryn og grahamsmel. Jeg må tilstå, at jeg klappede mig selv på skulderne dengang. De ernæringsforbedrede fastelavnsboller blev virkelig gode. Bollen har en flot gylden overflade, krummen er flot ensartet og konsistensen dejlig blød. En herlig mundfuld som du kan tage med ”næsten” god samvittighed.

Fastelavsbolle opskrift-Foto by Samantha Fotheringham

Fastelavsboller- Foto by Samantha Fotheringham

Fastelavnsboller opskrift

Antal: 18

Tid: 2 timer

Ingredienser:

  • 4 dl. skummetmælk
  • 0,5 dl vand
  • 50 g gær
  • 3 æg
  • 2 spsk. flydende vegetabilsk fedtstof
  • 1 tsk. salt
  • 4 spsk. sukker
  • ½ tsk. stødt kardemomme
  • 100 g havregryn
  • 170g grahamsmel
  • 200 g hvedemel
  • 1 spsk. maizena majsstivelse
  • Kornene fra 1 vaniljestang
  • 1 dl. marmelade med mindre sukker (SigNatur hindbær fra Den Gamle Fabrik eller ISIS)
  • 2,5 dl flormelis
  • 5-6 tsk. kogende vand
  • Lidt finthakket 70 % mørk chokolade og lidt hakket pistacie nødder

Fremgangsmåde:

Start med at lave dejen ved at lune 0,5 dl. vand og 2 dl. mælk i en lille gryde.

Hæld mælkeblandingen over i en stor skål og udrør 50g gær heri.

Tilsæt herefter 1 æg, 2 spsk. flydende vegetabilsk fedtstof, 1 spsk. sukker, 1 tsk. salt, 0,5 tsk. kardemomme og 100g havregryn. Alt hvedemelet og grahamsmelet tilsættes de øvrige ingredienser til sidst med en forsigtig hånd, lidt af gangen til dejen er jævn.

Ælt dejen godt og lad den hæve tildækket i 30 min. imens laver du cremen.

Kom 1 æg, 3 spsk. sukker, 1 spsk. maizena majsstivelse, 2 dl. skummetmælk og kornene fra 1 vaniljestang i en gryde.

Opvarm cremen under oprøring indtil det koger. Lad det koge i 1-2 min. og lad cremen køle af herefter. For at undgå skind på toppen af cremen skal du røre rundt i cremen når den køler af eller du kan drysse lidt sukker henover.

Når dejen har hævet i 30 min. æltes dejen igen og deles op i 2 lige store dele som du ruller ud i 2 firkanter på ca. 30 x 30 cm.

Del hver firkant i 9 mindre firkanter og læg 1 tsk. creme og 1 tsk. marmelade på hver firkant.
Fold de 4 hjørner på hver firkant sammen og klem til så de er helt lukket.

Læg fastelavnsbollerne på en bageplade med lukningen nederst.

Lad fastelavnsbollerne efterhæve i 30 min.

Pensel med sammenpisket æg og bag fastelavnsbollerne i 15 min. i ovnen ved 200 grader (180 grader varmluft).

Lad fastelavnsbollerne køle af og lav glasuren ved at blande flormelis med kogende vand.

Pynt fastelavnsbollerne med glasur, finthakket chokolade og lidt hakket pistacie nødder.

Næringsindhold pr. 100g

1 fastelavnsbolle med pynt vejer ca. 60g

  • Kalorier: 220
  • Protein: 4,5g
  • Kulhydrat: 42,4g
  • Fedt: 2,6g
  • Heraf mættet fedt: 0,5g

Energifordeling pr. 100g

Fastelavnsboller energifordeling - Samantha Fotheringham