Glutenfri produkter fra Urtekram – produktanmeldelse

Urtekram har kontaktet mig og spurgt mig om jeg vil prøve deres nye lilla produktserie af glutenfrie og økologiske produkter, som bl.a. indeholder pasta, riskager, morgenmadsprodukter og mel. Det er næppe gået nogens næse forbi, at korn at blevet sat i skammekroen som aldrig før. Nu er det ikke bare det hvide brød som skældes ud på, men en orkan af vrede har rejst sig imod gluten. Det er en modgang jeg møder meget i mit arbejde som kostvejleder. Når jeg først møder mange af mine klienter har de ofte en overbevisning om at kulhydrater og især brød er på niveau med fastfood. I mine øjne en kæmpe overdrivelse. Det er ganske rigtigt, at gluten kan være et problem. Men for lang de fleste mennesker, er der ingen grund til bekymring. Hvis du kan tåle gluten er fuldkornsvarianter af brød og kornprodukter vigtige i dagens måltider, da de indeholder mange kostfibre, vitaminer og mineraler som din krop har behov for.

Urtekram-glutenfri--Foto-Samantha-Fotheringham

Urtekram - Foto Samantha Fotheringham

Gluten er et protein, der sidder i kernen af kornet. Det findes normalt i hvede, rug, byg og havre. Det er f.eks. glutenproteinet, der gør at brødet bliver let og luftigt med den rette krumme, som vi kender fra en god skive franskbrød. Når personer har glutenintolerance (cøliaki) er de overfølsom for gluten. Når personer med glutenintolerance spiser gluten aktiveres immunforsvaret og starter en betændelsesreaktion i tyndtarmens slimhinde, hvilket bevirker til at tyndtarmens overfladeareal bliver ødelagt. Dette er meget problematisk, da tarmen fungerer dårligere og vigtige næringsstoffer bliver optaget forkert. Slimhindens funktion kan genoprettes og vedligeholdes med en kost, hvor man udelader ovennævnte kornsorter. Det er her, at det er godt at f.eks. Urtekram har udarbejdet et alternativ til alle dem som ikke kan tåle gluten. Men før du tænker du har glutenintolerance fordi du har lidt problemer med maven, så kontakt din læge, som kan give dig et konkret svar. Det er langt fra alle mavelidelser, som har noget med gluten at gøre.

Jeg har ikke selv problemer med gluten, så i bund og grund havde det ikke været nødvendigt for mig, at spise produkterne fra Urtekrams nye gultenfrieserie. Men som den store ernæringsnørd og madelsker jeg er, var det et tilbud jeg ikke kunne sige nej til. Mine skabe har derfor været overfyldt med glutenfrie produkter. Jeg synes det er nogle rigtig fine og velsmagende alternativer Urtekram har fået udviklet. Jeg har især været glad for deres musliblandinger og firkornsgrød. Dertil har pastaen har en god konsistens og smager godt. Der er mange muligheder med de nye produkter. Den glutenfri havregryn kan f.eks. bruges i pandekager eller i farsretter og musliblandingerne til hjemmelavet muslibar.

Det er med stor glæde, at det er blevet nemmer for folk med glutenintolerance, at finde madprodukter uden gluten, men hvis du ikke lider af glutenintolerance, så er der ingen grund til at betale ekstra for disse produkter. Læs mere om produkterne her: http://www.urtekram.dk/produkter/produktnyheder