Hop I træningstøjet

vælg-det-rigtige-træningstøj - Foto Samantha Fotheringham

Jeg bliver ofte spurgt om, hvad det rigtige træningstøj er. Her mærker jeg at nogle mennesker nærmest tænker jeg er ”modeekspert” indenfor fitnesstøj, bare fordi jeg har trænet i mange år. Det kan jeg desværre ikke kalde mig og gad vide om det er en titel, som en dag vil dukke frem. Det er i hvert fald tydeligt, at nogle mennesker tror, at man skal være ”dresset op” med små stramme toppe, lavtaljede tights, matchende drikkedunk og de nyeste sko for at træne i et fitnesscenter. Sådan hænger det selvfølgelig ikke sammen og i princippet kan du komme som du er, i en gammel slidt t-shirt og et par joggingbukser, men når det er sagt, så er der en grund til at fitnesstøj er designet som det er. I dette indlæg vil jeg fortælle om, hvilke ting du skal være opmærksom på når du skal vælge det rigtige træningstøj og til sidst vil der være en produktanmeldelse af en t-shirt af mærket Endurance fra sportsway.dk.

Fitness tøj fra Endurance - Foto Samantha Fotheringham

Vælg det rigtige træningstøj

Når du skal vælge det rigtige træningstøj, så skal du først og fremmest føle dig godt tilpas i det og det skal være behageligt for dig, at bevæge dig i det. Hvis det er længe siden du har trænet, så kan du komme rigtigt langt med at kigge i dit klædeskab. Find et par gamle shorts og en t-shirt frem og så er du faktisk klar til din første træning. Personligt betyder min udstråling og fremtoning meget for mig når jeg træner og er derfor afgørende for, hvor godt jeg føler mig tilpas i mit træningstøj. Når man første gang foreslår nogen, at hoppe i en stram top eller et par stramme træningsbukser så ruller de fleste med øjnene. Jeg var ikke bedre selv første gang en nævnte for mig at jeg skulle løbe i tights frem for løse løbebukser. Jeg følte bestemt ikke mine lår ville klæde et par stramme løbetights. Rigtigt mange mennesker har ofte fordomme mod fitnesstøj fordi det er stramtsiddende og det ikke dækker så meget af kroppen, men alt det moderne stramsiddende fitnesstøj, som du ser i sportsbutikkerne og i de kulørte blade har faktisk nogle ret vigtige funktioner for din træning. F.eks. Kan du bedre se dine bevægelser med stramsiddende tøj når du laver en øvelse og så kan du nemmer forbedre din teknik i øvelserne. En anden ting, som er en god ide at tage højde for når du træner, er hvilket stof dit træningstøj er lavet af. Hvis du træner meget konditionstræning er det bedst at vælge noget stof som er svedtransporterende. I dag er stort set alt træningstøj designet til at transportere sveden væk fra kroppen, men tøj der lavet af f.eks. bomuld suger meget sved og det har derfor tendens til at snære og gnave, når du træner i længere tid. Så du kan altså godt forsvare at forkæle dig selv med noget nyt træningstøj engang imellem. Personligt synes jeg det giver en anden følelse at tage til træning i nyt træningstøj, lidt den samme følelse som det er anderledes at gå til fest i en ny kjole eller skjorte.

6 hurtige tips når du skal vælge det rigtige træningstøj

Undertøj:

Hvis du sveder meget når du træner, er det en god ide at træne i sportsundertøj, som er svedtransporterende. På den måde bevare du huden forholdsvis tør og slider ikke huden mellem benene. Hvis du er kvinde er det også vigtigt, at du vælger en god sports-bh, så din bh ikke opsuger sveden og giver slidmærker under dine arme og på skulderne. Som kvinde er det især vigtigt at bruge en sports-bh, hvis du dyrker meget konditionstræning. Træning uden sports-bh kan give skade i hudens struktur og føre til hængebryster. Når du træner med sports-bh bliver dine bryster stabiliseret under træningen.

Sokker:

Der er flere fordele ved at vælge at træne i sportssokker. Når du træner i sportssokker undgår du nemmer vabler og slidt hud, da sportsokker er uden syninger, tynde og lavet i svedtransporterende materiale. Når der er godt vejr kan det være fristende at træne i bare fødder i skoene, men det kan resulterer i dårlig træningsteknik da sveden får foden til at glide rundt i skoen. Træn derfor altid med sportsokker.

Bukser:

Brug træningsbukser som du føler dig godt tilpas i og som du kan bevæge dig frit i. Hvis bukserne er for stramme kan det hæmme benenes mulighed for bevægelse og det kan nedsætte din præsentation. Hvis du træner konditionstræning så sørg for at dine bukser er svedtransporterende så du undgår en irriteret hud.

Sko:

Der er en grund til at træningssko har forskellige navne som håndboldsko, fitnesssko, tennissko, løbesko, aerobicsko osv. Træningssko er konstrueret efter en bestemt type aktivitet og støtter foden efter behovet. Det er okay at bruge løbesko til f.eks. aerobic i starten, men hvis du dyrker en aktivitet regelmæssigt er det vigtigt at skoen giver den rigtige støtte så du undgår skader.

T-shirt eller top:

Når du styrketræner, kan det være en god ide at træne i en top så du bedre kan se dine bevægelser når du køre en øvelse. Hvis du mere er til konditionstræning er det her igen en god ide at købe en t-shirt eller top i et svedtransporterende stof så du undgår en irriteret hud og skavmærker.

Jakke, sweatshirt eller trøje:

Hvis du bliver for hurtig kold efter træning har du nemmer ved at blive ramt af infektioner. Det er derfor en god ide altid at have en sweatshirt med til træning, som du kan bruge når du skal strække ud, så du ikke afkøler kroppen for meget. Når du sveder starter kroppens afkøling. Når du er færdig med at træne sveder du stadigvæk, derfor vil kroppen stadig forsøge at nedkøle huden, men du producerer ikke så meget varme mere.

hop-i-træningstøjet - Samantha fotheringham

Produktanmeldelse – T-shirt fra Endurance

Sportsway.dk har et stort udvalg af fitnesstøj og har spurgt om jeg vil prøve en t-shirt fra Endurance, som er et nyt dansk brand. Mærket Endurance, som er startet af nogle meget kendte personer indenfor sportstøjs branchen, må siges at være lækker kvalitet til billige penge. T-shirten koster kun 125 kr. og er lavet i et yderst skønt, tyndt, blødt og let materiale. T-shirten har en god pasform og er meget behagelig at bevæge sig i. T-shirten kan købes til både kvinder og mænd, hvor kvinde modellen fås i farverne rød, pink og mørkeblå og herre udgaven fås i lyse blå, orange og sort. Jeg er meget glad for min nye t-shirt, dog synes jeg billede af t-shirten snyder lidt, da farven på t-shirten er mere laksefarvet end pink. Som regel hænger pris og kvalitet sammen, men selvom t-shirten kun koster små 125 kr. får du virkelig god kvalitet til billige penge med Endurance i forhold til nogle andre sportsbrands, hvor du hurtigt kan komme af med 250-300 kr. for en t-shirt.