Juleboller – Ernæringsforbedret
For nogle dage siden bagte jeg disse super skønne ernæringsforbedrede juleboller. Jeg er vilde med juleboller, dog er de traditionelle ikke særligt sunde og proppet med tomme kalorier fra smør og sukker. Derfor har jeg eksperimenteret med opskriften og resultatet blev rigtigt godt. Bollerne har den skønneste duft af jul, de mætter godt og har en blød og luftig konsistens med en ensartet krumme. Spis bollerne til julemorgenbordet eller til eftermiddagshyggen.
Hvordan ernæringsforbedret?
Den traditionelle opskrift på juleboller består af smør, meget sukker og hvedemel. For at gøre bollerne sundere har jeg skiftet smør ud med sundt vegetabilsk fedtstof. Jeg har reduceret sukkermængden og skiftet noget af hvedemelet ud med grahamsmel for at øge kostfibre indholdet. Grahamsmel er en mellemting af fuldkornshvedemel og almindelig hvedemel og er derfor finere end fuldkornshvedemel men grovere end almindelig hvedemel.
Opskrift på juleboller
Tid: 1 time og 30 minutter
16 stk.
Ingredienser:
- 100 g flydende vegetabilsk fedtstof til bagning
- 2,5 dl skummetmælk
- 50 g gær
- 2 æg (1 sammenpisket til pensling)
- 100 g rosiner
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 1 tsk. groft salt
- 2 spsk. sukker
- 300 g hvedemel
- 150g grahamsmel
- Evt. lidt kanelsukker til at drysse oven på
Fremgangsmåde:
Hæld det vegetabilske fedtstof i en gryde og tilsæt mælken.
Lun mælk og fedtstof til ca. stuetemperatur.
Hæld blandingen over i en skål og rør gær ud i blandingen.
Tilsæt de øvrige ingredienser. Kom mel i lidt af gangen til dejen fast og blød.
Slå dejen godt sammen. Dæk skålen med et rent viskestykke og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 30 minutter.
Tag dejen ud på et bord, og smør bordpladen med lidt fedtstof og ælt dejen godt igennem.
Del dejen i 18 stykker og form dem til boller. Bollerne skal efter hæve på en plade med bagepapir i ca. 20 minutter.
Pensel bollerne med æg og drys med lidt kanelsukker
Bag dem midt i ovnen i ca. 20 minutter ved 200 grader.
Næringsindhold pr. 100g
beregnet uden kanelsukker
- Kalorier:280
- Protein: 6,6g
- Kulhydrat:40g
- Fedt:9g
jan 28, 2014 @ 13:01:49
Hej 🙂
Måske et dumt spørgsmål, er bare lige blevet i tvivl når du skriver ‘flydende vegetabilsk fedtstof til bagning’, er det så for eksempel så noget som rapsolie? 🙂
Venlig hilsen Josefine
jan 28, 2014 @ 13:39:20
Hej Josefine
Du kan købe flydende vegetabilsk fedtstof fra evt. Becel, som kan bruges til bagning og som har en bedre fedt sammensætning end smør.
De bedste hilsner
Samantha Fotheringham
jan 28, 2014 @ 13:56:37
Okay, jeg er med nu. Tak 🙂