Stenalderbrød
Som kostvejleder, oplever jeg i større grad at folk lever efter stenalderkosten. Jeg er hverken for eller imod det, men jeg lever ikke selv efter princippet som er, at man spiser som man gjorde i stenalderen. Det vil sige at man spiser dyr, fisk, skaldyr, nødder, kerner, frugt og grøntsager uden stivelse. Dog må jeg erkende, at jeg har taget nogle af retterne til mig. Jeg har tidligere delt opskriften på æggewraps og nu vil jeg gerne dele opskriften på stenalderbrød.
Stenalderalderbrød smager rigtigt lækkert og er ufatteligt nemt at bikse sammen. Kombinationen af alle kernerne, nødderne og frøene gør brødet sammenhængene og blødt. Stenalderbrød er spækket med sundt fedt, protein og gode fiber. Almindeligt rugbrød kan tage en krig, at tilberede med en surdej, mens dette brød blot tager en times tid. Jeg er fan! Første gang jeg smagte stenalderbrød var i sommers og siden hen har jeg eksperimenteret med forskellige udgaver og fundet min favorit i denne opskrift. Hvis du fortrækker andre nødder, kerner og frø kan du sagtens anvende dem i stedet for dem jeg har brugt.
Næringsindhold i stenalderbrød
Stenalderbrød består primært af nødder, kerner og frø, som alt sammen indeholder store mængder sundt fedt. Derfor er indholdet af fedt i stenalderbrødet stor. Hvor det mættede fedt er noget du skal holde dig fra, er det umættede og flere umættede fedt sundt og livsnødvendig for mange af kroppens funktioner. Det sunde fedt har f.eks. betydning for optagelse af vigtige fedtopløselige vitaminer, smørelse af led, regulere hormon balancen, beskytter cellerne, simulere kredsløbet og immunforsvaret, smøre tarmsystemet, hæmmer blodproper og nedsætter kolesterolet.
Som du kan læse under næringsindholdet består stenalderbrødet af 51,3 gram fedt, hvor hele 44,2 gram er sundt fedt. 1 gram fedt indeholder 9 kalorier, hvor 1 gram protein eller kulhydrat indeholder 4 kalorier. Det vil sige at 1 gram fedt indeholder dobbelt så mange kalorier som 1 gram protein eller kulhydrat, hvilket er årsagen til at hele 78 % af energien i brødet er fra fedt. Til sidst er nødder, kerner, frø, æg og planteolier rige på E-vitamin, som er en antioxidant, der har en stor betydning for at vores nervesystem fungerer optimalt.
Opskrift på stenalderbrød
Ingredienser:
- 100 g solsikkekerner
- 100 g græskarkerner
- 100 g (hele) mandler
- 100 g (hele) valnødder
- 200 g sesamfrø
- 5 æg
- 1 dl olivenolie,
- 2,5 tsk. salt.
Fremgangsmåde
Forvarm ovnen på 160 grader.
Find en skål frem og slå æggene ud i skålen.
Bland solsikkekerner, græskarkerner, mandler, valnødder, sesamfrø og olie i skålen.
Rør i dejen til det er en jævn dej og fordel dejen i en brødform med bagepapir.
Bag brødet i en time ved 160 grader.
Næringsindhold pr. 100g
- Kalorier: 572
- Protein:17,3 g
- Kulhydrat: 10,1g
- Fedt: 51,3
- Heraf mættede fedt: 7,1 g
Energifordeling pr. 100g
jan 27, 2014 @ 17:16:54
Jeg elsker stenalderbrød. Det er bare så godt! Rigtig god blog med gode opskrifter Samantha. Jeg synes det er fedt du har næringsindhold og energifordeling med i dine opskrifter.
jan 27, 2014 @ 18:22:30
Hej Simon
Stenalderbrød er nemlig rigtigt lækkert og nemt at bage. Tak for din søde ord om bloggen. Det glæder mig du kan lide siden 🙂
De bedste hilsner
Samantha
jan 27, 2014 @ 18:37:56
Hej!!
Jeg har smagt det brød. Og det smager bare rigtig godt.
Hej fra Lisbet
jan 27, 2014 @ 18:50:41
Hej Lisbet
Ja, det smager bare rigtigt godt det brød. 🙂 Tak fordi du har lyst til at følge med på bloggen. jeg håber du har det godt,
De bedste hilsner
Samantha Fotheringham
mar 11, 2014 @ 17:40:54
Hey.. Jeg har også lavet dette brød flere gange.. Dog en lidt anden opskrift..
Men jeg kan blive lidt utvivlsomt om sundheden.. Jeg vil gerne smide nogle kilo, og har lidt udfordringer i at se dette brød i mit vægt tab.. Som jeg har regnet det ud er ser ca 5 kcal pr gram brød..
Kan du hjælpe med en forklaring??
Mvh
mar 11, 2014 @ 18:50:48
Hej Inger
Du har ret i at der er mange kalorier i stenalderbrød. Årsagen til stenalderbrød har et højt indhold af kalorier er at det er rig på sundt fedt fra olie, nødder, kerner og frø som alle er rigtig gode kilder til vegetabilsk fedtstof. Om mad er sundt afhænger ikke af kalorieindholdet, men af hvad det består af. Andre ting som også indeholder mange kalorier, men som er sunde er avokado, majs og oliven. Det dårlige fedt som du helst skal undgå finder du i primært animalsk fedt fra blandt andet smør, fløde, ost og kød med høj fedtprocent. Når man gerne vil tabe sig kan det være en god ide at spare lidt på fedet, da 1g fedt indeholder dobbelt så mange kalorier som 1 gram protein eller kulhydrat. om det er usund eller sundt fedt så indeholder 1 gram fedt 9 kalorier, hvor kulhydrat og protein kun indeholder 4 kalorier pr. gram. Så selvom stenalderbrød er sundt, så skal man ikke spise for mange af det, hvis man ønsker et vægttab. Håber det var forklaring nok 🙂
De bedste hilsner og smil
Samantha Fotheringham