Stenalderbrød

Stenalderbrød

Som kostvejleder, oplever jeg i større grad at folk lever efter stenalderkosten. Jeg er hverken for eller imod det, men jeg lever ikke selv efter princippet som er, at man spiser som man gjorde i stenalderen. Det vil sige at man spiser dyr, fisk, skaldyr, nødder, kerner, frugt og grøntsager uden stivelse. Dog må jeg erkende, at jeg har taget nogle af retterne til mig. Jeg har tidligere delt opskriften på æggewraps og nu vil jeg gerne dele opskriften på stenalderbrød.

Stenalderalderbrød smager rigtigt lækkert og er ufatteligt nemt at bikse sammen. Kombinationen af alle kernerne, nødderne og frøene gør brødet sammenhængene og blødt. Stenalderbrød er spækket med sundt fedt, protein og gode fiber. Almindeligt rugbrød kan tage en krig, at tilberede med en surdej, mens dette brød blot tager en times tid. Jeg er fan! Første gang jeg smagte stenalderbrød var i sommers og siden hen har jeg eksperimenteret med forskellige udgaver og fundet min favorit i denne opskrift. Hvis du fortrækker andre nødder, kerner og frø kan du sagtens anvende dem i stedet for dem jeg har brugt.

stenalderbrød samantha fotheringham

stenalderbrød opskrift

Næringsindhold i stenalderbrød

Stenalderbrød består primært af nødder, kerner og frø, som alt sammen indeholder store mængder sundt fedt. Derfor er indholdet af fedt i stenalderbrødet stor. Hvor det mættede fedt er noget du skal holde dig fra, er det umættede og flere umættede fedt sundt og livsnødvendig for mange af kroppens funktioner. Det sunde fedt har f.eks. betydning for optagelse af vigtige fedtopløselige vitaminer, smørelse af led, regulere hormon balancen, beskytter cellerne, simulere kredsløbet og immunforsvaret, smøre tarmsystemet, hæmmer blodproper og nedsætter kolesterolet.

Som du kan læse under næringsindholdet består stenalderbrødet af 51,3 gram fedt, hvor hele 44,2 gram er sundt fedt. 1 gram fedt indeholder 9 kalorier, hvor 1 gram protein eller kulhydrat indeholder 4 kalorier. Det vil sige at 1 gram fedt indeholder dobbelt så mange kalorier som 1 gram protein eller kulhydrat, hvilket er årsagen til at hele 78 % af energien i brødet er fra fedt. Til sidst er nødder, kerner, frø, æg og planteolier rige på E-vitamin, som er en antioxidant, der har en stor betydning for at vores nervesystem fungerer optimalt.

stenalderbrød med kerner, frø og nødder

Opskrift på stenalderbrød

Ingredienser:

  • 100 g solsikkekerner
  • 100 g græskarkerner
  • 100 g (hele) mandler
  • 100 g (hele) valnødder
  • 200 g sesamfrø
  • 5 æg
  • 1 dl olivenolie,
  • 2,5 tsk. salt.

Fremgangsmåde

Forvarm ovnen på 160 grader.

Find en skål frem og slå æggene ud i skålen.

Bland solsikkekerner, græskarkerner, mandler, valnødder, sesamfrø og olie i skålen.

Rør i dejen til det er en jævn dej og fordel dejen i en brødform med bagepapir.

Bag brødet i en time ved 160 grader.

Næringsindhold pr. 100g

  • Kalorier: 572
  • Protein:17,3 g
  • Kulhydrat: 10,1g
  • Fedt: 51,3
  • Heraf mættede fedt: 7,1 g

Energifordeling pr. 100g

stenalderbrød energifordeling