Sund æblecrumble
Kage er sundt for sjælen, det er den sætning mange undskylder sig selv med når de tager et stykke kage i kaffepausen eller til søndagshyggen. Det er muligvis en undskyldning, hvis du har lovet dig selv ikke, at tage noget, men hvorfor ikke nyde et stykke kage med god samvittighed ? Det er min overbevisning at sund og godt også handler om andre ting end vi putter i munden. Det som er sundt for krop og sjæl handler i særdeleshed også om, at bruge tid med mennesker vi holder af. Sundhed kan derfor sagtens handle om, at samle familie og venner om et veldækket kaffebord. Dette er en stor værdi for mange og vil give en god oplevelse som vi længe vil værdsætte på trods af de ekstra kalorier som ryger ind mens snakken går. Sundhed handler derfor om meget mere end antioxidanter og gode proteinkilder. Med sund fornuft, lidt mådehold og en varieret kost kommer du rigtigt langt. Det har i mange år været en hobby for mig at eksperimentere med opskrifter, hvor jeg har forsøgt at ernæringsforbedre dem. Dette har jeg gjort fordi jeg synes det var en sjov udfordring og gerne vil modbevise at sund mad altid er kedeligt. Dette betyder dog ikke, at jeg ikke spiser almindelig kage, naturligvis gør jeg det! Jeg begrænser mig blot så der er plads til lidt af det hele. Jeg vil opfordre dig til bruge bloggen til, at spise sundt i de betydninger som giver mest mening for dig. Hvis du ligesom mig synes det er sjovt at ernæringsforbedre dine kager og søde sager, så er denne opskrift på æblecrumble helt sikkert noget for dig. Æblecrumble er en af mine yndlingskager, da den uden tvivl er en af verdens nemmeste kager at bage. Æblecrumlen tager ingen tid,at bikse sammen og så smager den fantastisk og indeholder blandt andet kostfibre, c-vitamin og mineralet kalium. Æblecrumblen har en sprød og gylden overflade med en dejlig sødme fra æble og en krydret smag fra kanel og kardemomme. Spis den sammen med lidt skyr eller creme fraiche og husk nu at nyd den.
Opskrift på æblecrumble
Person: 4
Tid: 55 minutter ( Arbejdstid 10 minutter)
Ingredienser:
- 3-4 æbler
- 70 g koldt smør
- 75 g grahamsmel
- 50 g havregryn
- 2 spsk. sukker
- 1 tsk. kanel
- ½ tsk. stødt kardemomme
- 1 knsp. Salt
Fremgangsmåde:
Start med at blande havregryn, grahamsmel, smør, kanel, kardemomme og sukker i en skål. Smulder det hele mellem fingrene, til det bliver til en smuldredej.
Stil din smuldredej i køleskabet imens du ordner dine æbler.
Skær æblerne i tern
Fordel æblestykkerne i et ovnfast fad eller i 4 små forme.
Fordel smuldredejen over æblerne.
Bag æblecrumblen i en forvarmet ovn ved 200 grader i 45 minutter, til dejen er gylden og sprød.
Server din æblecrumble med lidt skyr eller creme fraiche.
Næringsindhold pr. 100g
- Kalorier: 209
- Protein: 3g
- Kulhydrat: 24g
- Fedt: 11g
sep 07, 2014 @ 21:31:14
Ser virkelig godt ud 🙂 meget flotte billeder og god opskrift. Det skal helt sikkert prøves snart!
Tak for endnu en god opskrift Samantha
sep 09, 2014 @ 17:05:01
Hej Henrik 🙂
Selv tak 🙂 Det glæder mig du har lyst til at følge med på bloggen 🙂
sep 07, 2014 @ 21:33:37
Hej Samantha 🙂
Det ser dejligt ud og lige noget for en æble/kanel glad pige som mig 🙂 Hvad er det for noget fedtstof du skriver om og hvor køber jeg det henne ? 🙂
Venlig hilsen Simone 🙂
sep 09, 2014 @ 17:06:09
Hej Simone
Det er bare helt almindelig bage/stege plante fedtstof, hvor 80% af det er vegetabilsk 🙂
apr 06, 2015 @ 18:30:41
Sikke en god ide 🙂 glæder mig til at prøve opskriften 🙂
apr 06, 2015 @ 19:59:51
Hej
Hvad størrelse er dine kage forme du har brugt (;? Ser mega lækker ud
apr 07, 2015 @ 23:22:47
Hej Didde.. jeg tjekker lige op på det.
De bedste hilsner og smil
Samantha
okt 05, 2016 @ 13:20:36
Den opskrift lyder virkelig lækker – og sådan ser billederne også ud! Jeg elsker kage, og kan godt lide en god æblekage som denne http://velsmagt.dk/opskrifter/desserter/gammeldags-og-laekker-aeblekage/ – det bliver bare lidt kedeligt i forhold til din æblecrumble, må jeg nok erkende 😀
Så jeg må hellere få prøvet din opskrift af med det samme!
okt 14, 2017 @ 20:58:34
Dejlig nem og lækker opskrift som bestemt skal prøves. Jeg tror dog jeg vil prøve en version med lakrids i stedet for kanel:-) Bare for at være lidt anderledes 😉 Er ellers også stor fan af kanel.:-)
okt 14, 2017 @ 21:07:14
Rigtig god fornøjelse med opskriften 🙂