Sund pizza – hjemmelavet

Forleden var jeg hjemme ved en bekendt, som fik en frysepizza. De fleste kender den sikkert! Ristorante salami pizza fra Dr. Oetker. Hvis jeg selv skal sige det, er det det pureste pap mad. Det ville jeg gerne gøre bedre! Derfor tog jeg udfordringen op og lavede en sund salami pizza.

Hvordan ernæringsforbedret?

Jeg har tilsat rugmel til dejen så den bliver mere grov og indholdet af kostfibre bedre. Jeg har valgt, at lave mine egen pizzasovs. LÆKKERT! Jeg har skiftet den fede salami ud med en fedtfattig oksekødsspegepølse med kun 2% fedt fra www.aalbaekspecialiteter.dk, kan købes i SuperBrugsen. Til sidst har jeg benyttet mig af en light ost på 13 % i stedet for den fedtholdige mozzarella. Jeg blev meget positivt overrasket over resultatet. Den smagte virkelig godt. Oksespegepølsen havde en kraftfuld smag og osten havde en lækker konsistens. Udsøgt fornøjelse! Ved at ændre på sammensætningen er pizzaens fedtindhold blevet reduceret betydeligt og fedtsyre sammensætningen er også væsentlig bedre!

Jeg har valgt at udregne kalorie indholdet, samt se på fordelingen af fedt, protein og kulhydrat på de to varianter af salami pizza.

Hvilken pizza vandt?

Det fremgår tydeligt at den ernæringsforbedrede pizza både er mindre energirig og har et lavere indhold af fedt end frysepizzaen. Du sparer 67 kalorier pr. 100g ved at spise den hjemmelavede pizza. Det lyder måske ikke af meget, men når en hel pizza vejer 320 g så er det stor en kalorie besparelse på 214 kalorier. Derudover er protein indholdet også højere i den hjemmelavede pizza. Der er 1,7g protein mere i den hjemmelavede pizza. En betydelig ernærings forbedring!! Husk du sagtens kan spise Pizza, hvis du blot tænker over sammensætningen af indholdet!

Opskrift

1 pizza

Tid: 1 time og 45 minutter

Ingredienser:

  • 50g fedtfattig oksekødsspegepølse fra de danske vægtkonsulenter.
  • 50g mozzarella 13%
  • Pynt: Frisk basilikum eller oregano. Du kan også benytte det tørre.

Dej:

  • 100g pizza mel
  • 50g rugmel
  • 10g gær
  • 1 dl. Vand
  • ½ spsk. Olie
  • ½ tsk. Salt

Tomatsaucen:

  • 1 spsk. Olie
  • 75g løg
  • 1 fed hvidløg
  • 125g hakkede tomater
  • 50g tomatpure
  • spsk. Oregano
  • ½ tsk. Basilikum
  • ½ tsk. Sukker
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

Start med dejen. Gæren opløses i lunken vand. Kom de øvrige ingredienser i og ælt dejen. Ca. 5 minutter. Til den er glat og smidig.

Stil dejen til hævning et lunt sted i 30 minutter.

Begynd nu på tomatsovsen. Opvarm olie og lad de hakkede løg simre et par minutter.

Kom de øvrige ingredienser i og lad det småkoge i ca. en time.

Rul dejkuglen ud til en cirkel, ca. 35 cm i diameter og læg den på en smurt bageplade.

Lad igen dejen hæve lunt og tildækket i ca. 30 minutter.

Smør tomatsovsen på og drys med ost.

Fordel til sidst spegepølsen

Bag pizzaen i ovnen i ca. 25 minutter ved 200grader(varmluft) nederst i ovnen.

Energifordeling pr. 100g