At sætte et effektivt mål

Heine---Foto-Samantha-Fotheringham

Som kostvejleder og coach arbejder jeg rigtig meget med mine klienters mål og forventninger. Selv har jeg set mig som en meget målrettet person, men hvorfor er det vi stiller os selv mål? Hvad er det ved et mål, som får os til at handle? I dette indlæg vil jeg fortælle om mine erfaringer omkring målsætninger og dele en historie om en meget inspirerende mand, som har ændret sit liv markant, ved at sætte et mål. Manden er Heine, som jeg er så heldig, at være kommet i kontakt med igennem bloggen.

Hvorfor sætter vi mål?

Mål er noget vi sætter for at give vores liv fokus og være sikker på, at vores liv bevæger sig i den retning vi gerne vil hen. Hvis det hele handler om, at bevæge sig i den rigtige retning, hvorfor er der så mange mennesker, som er bange for at sætte et mål? Mange mennesker er bange for at lide nederlag. De er ikke klar over, at det at nå målet er halvt så betydningsfuldt, som at sætte det og fortage handlinger der fører dem hen imod målet. Du vil altid få noget ud af dine anstrengelser, selvom du ikke har nået dit mål. Det er i sidste ende ikke nær så vigtigt om du når dit mål eller ej, som den personlige udvikling du opnår ved at forfølge dit mål.

Vægttab---Foto-Samantha-Fotheringham

Stor-vægttab-Foto-Samantha-Fotheringham

Heine-Diet---Foto-Samantha-Fotheringham

Er du offer eller kriger?

For ca. 10 år siden, sad Heine på sin motorcykel, med et stort smil på læben. Hans liv var fuldkommen, med en lovende musikkarriere, en skøn kæreste, et aktivt liv og en god vennekreds. Men i løbet af få minutter blev denne idylliske verden knust. Imens Heine sad på motorcyklen kørte en bil ind i ham og hev ham indenunder bilen. Lægens melding var tydelig ”Du skal være heldig, hvis du kommer til at gå igen.” Heine var heldig han kom til at gå igen, men hans liv gik i stå og de næste mange år var fyldt med vrede og bitterhed. Heine følte et stort nederlag. Han skubbede hans nærmeste væk, hans vægt steg til 140 kg og måtte dagligt leve med smerterne fra ulykken.

Flere år senere betragtede Heine mareridtet rundt om sig og besluttede, at hvis han blev der blot en dag mere kunne han lige så godt opgive tilværelsen. Heine vågnede op, det var som om at han havde lagt i dvale i alle de år og fra den dag ændrede han sit liv. Heine gik fra at være et offer til, at være en kriger. Hans mål var tydelig, han ville have sit gamle ”jeg” tilbage. Mange mennesker sætter sig mål, men Heine er anderledes. Han er en mand, som ikke blot tænker på herlige ting der kunne gøres. Han satte dem i gang. Køkkenet blev tømt for usund mad og med en kostomlægning tabte Heine hurtig de overflødige kilo. Hans nye livsstil lindrede hans smerter og hans motivation for, at nå sit mål blev endnu større. Hans aktive livsstil med træning blev genoptaget og 5 år senere kunne Heine deltage i hans første halv Marathon. Heine har atter et smil på læben. Han har fundet sin gamle glæde frem i styrketræning og er i dag et stolt medlem af LetsPump Titans, og Team Larsen Physiques. At deltage i et halv Marathon er for mange en flot præsentation i sig selv og med Heines læges udmelding i rygsækken måtte, man tænke at han var tilfreds, men han har allerede sat sig et nyt mål. Igennem det sidste år har han spist og trænet så optimalt som overhovedet muligt for om små 3 uger at realiserer sit mål med at stille op til DBFF new comers 2014 i vægtklassen minus 80 kg. Her skal Heine møde eliten indenfor dansk bodybuilding. Men som Heine selv siger: hvorfor stoppe der? Jeg ser frem til at følge Heine de næste mange år og se hvilke fantastiske eventyr han hopper ud i. I begyndelsen virker det måske ikke som om et mål ændrer det store i dit liv, men på sigt vil det få mere og mere betydning, ligesom det gjorde i Heines liv.

Vi starter med at skifte kurs

Det at sætte et mål kan sammenlignes med når en kaptajn på et skib skifter kursen et par grader midt ude på havet. Ændringen vil ikke kunne ses lige med det samme, men efter nogle timer eller dage vil denne kurs sende skibet et helt andet sted hen. I har sikkert hørt ordsproget ”Rom blev ikke bygget på en dag”. Det handler om at du skal være tålmodig når du har sat dig et mål og nyde vejen der til. Det er ikke altid nødvendigt med store ændringer, men som med skibet kan en lille ændring være med til at skabe en stor ændring. Hvis du f.eks. gerne vil tabe dig, kan du starte med at bytte den fede mayonnaise ud med en light udgave, eller du kan drikke cola light i stedet for cola med sukker. Sæt dig et mål i dag og start dit nye liv!