Kosttilskud fra Biosym

D vitamin mangel - Foto Samantha Fotheringham

Billigvoks.dk har spurgt om jeg kunne tænke mig, at prøve nogle af deres kosttilskud. Herunder de populære kosttilskud Omnimin Pure, D-Sun og Pure Omega- 3G fra Biosym.dk. Derfor kommer dette indlæg til, at omhandle vitaminer, mineraler og kosttilskud. Da jeg kunne skrive en blog alene om emnet, bliver dette indlæg mest en produktanmeldelse af førnævnte 3 produkter samt min holdning til kosttilskud.

En ting som er vigtig, at understrege fra starten. Et kosttilskud er et supplement til den almindelige kost og doseringen af et kosttilskud er foreskrevet fra myndighederne og kan ses som en procentuel angivelse af ADT (anbefalet daglig tilførsel). Kosttilskud kan ud over vitaminer og mineraler også indeholde udtræk eller ekstrakter fra planter og dyr – f.eks. ingefær og fiskeolie.

Hvorfor spiser vi kosttilskud?

I dag findes kosttilskud i alverdens afskygninger i de danske supermarkeder og det kan være et mysterium at finde hoved og hale i de forskellige produkter, som med en daglig dosis kan gøre os til supermennesker. Størstedelen af den danske befolkning med bare lidt selvrespekt har en form for multivitaminpiller til at stå på spisebordet derhjemme. Det er som om at multivitaminpillerne i dag er blevet en del af vores livsforsikring om, at hvis vi bare spiser en pille hver dag, så får vi et langt og sundt liv. Her forsøger mange mennesker at kompensere for deres “uvaner” som bl.a. usund mad og rygning ved at supplere kosten med tilskud. Det er dog vigtigt at fremhæve, at intet kosttilskud kan kompensere for usunde vaner.

Et af de evigt diskuterede emner er, om danskerne har brug for vitaminer og mineraler fra kosttilskud. Når man kigger på statistikkerne gælder det generelt, at danskerne stort set får dækket deres behov for vitaminer og mineraler gennem kosten. Det vil sige, hvis du spiser en varieret kost rig på grøntsager, frugter, fuldkornsprodukter, fisk, kød og mælkeprodukter får man ofte helt naturligt opfyldt behovene for vitaminer og mineraler. Dog er der særlige grupper, der af den ene eller anden årsag har behov for et tilskud. Det kan f.eks. være at du er ved, at tabe dig og kroppen derfor er i stort energiunderskud eller at du er småspisende fordi du har mistet appetitten. Her er det betydeligt med en multivitaminpille for, at få dækket behovet for vitaminer og mineraler. Det kan også være at du ikke kan lide at spise fisk og derfor indtager begrænset mængder af flere-umættede fedtsyre. Her kan det være nødvendigt med et tilskud af fiskeolie og D-vitamin. Ydermere er du måske vegetar og da B12-vitmain kun findes i fødevare fra dyreriget vil det for de fleste vegetarer være nødvendigt at supplere kosten med et vitamintilskud.

kosttilskud - Foto Samantha Fotheringham

Fiskeolie - Foto Samantha Fotheringham

Produktanmeldelse af Omnimin Pure, D-Sun og Pure Omega- 3G fra Biosym

Biosym er en dansk virksomhed, som udvikler og fremstiller stærke vitamin- og mineralpræparater, naturlægemidler og kosttilskud. Nedenstående anmeldelse af produkterne er min personlige holdning af kosttilskuddene som ernæringsekspert.

Omnimin Pure

Omnimin Pure blev i 2013 kåret til Best New Health & Nutrition Product. Årsagen til dette var tilskuddets sammensætning med hele 27 vitaminer, mineraler og sporstoffer. Produktet er endvidere 100 % fri for animalske ingredienser og derfor vegetarisk certificeret. Omnimin Pure er så stærkt et tilskud at flere af vitaminerne og mineralerne er angivet som flere 100% over den anbefalet daglige tilføjelse. F.eks. indeholder 2 tabletter 4 gange så meget D-vitamin som rekommanderet, 5 gange mere C-vitamin end dagligt anbefalet, over 8 gange så meget E-vitamin som tilrådet. Doseringen er 1-2 tabletter, hvor 1 tabelet i de fleste tilfælde er mere end rigeligt. Overordnet lyder de høje værdier overvældende, men kosttilskuddet holder sig inden for de øvre grænser for vitaminer og mineraler og er derfor ikke farligt. Dog vil jeg ikke anbefale kosttilskuddet til folk som spiser sundt og varieret og ikke er i energiunderskud, dette skyldes at overdosering af nogle vitaminer kan være direkte skadeligt. Disse grænser er dog meget høje, men med så stærkt et kosttilskud er risikoen for at få en overdosering betydelig. F.eks. er E-vitamin indholdet 834 % af ADT og hvis du på samme tid spiser en kost rig på nødder, planteolier, æg og fisk er der fare for at få symptomer for overdosering, som svækket immunforsvar og forøget blødningstendens herunder hjerneblødning. Der er dog ingen grund til at være bange eller forskrækket, da den øvre grænse for indtaget af vitaminerne og mineralerne skal være over en længer periode for at være farligt. Omnimin Pure er i mine øjne velregnet til dig, som har et stort dagligt energiunderskud eller spiser meget ensformigt og usundt. Læs mere om Omnimin Pure her.

D-Sun

D-Sun er et kosttilskud rig på D-vitamin. 1 tabelet i D-sun indeholder den samme mængde D-vitamin som 2 tabeletter Omnimin Pure. D-vitamin er betydelig for kroppens knogler, muskelstyrken og vores immunforsvar. Hertil tyder det på at D-vitamin er kræftforebyggende. Naturlige kilder til D-vitamin er sol, æg og fede fisk som sild, laks, makrel og ål. I Danmark for danskerne overordne for lidt D-vitamin og derfor kan et tilskud af D-vitamin for mange være betydelig. Det er dog vigtigt at skabe sig et overblik over de forskellige kosttilskud man tager, så man er sikker på, at man ikke får det samme næringsstof i flere forskellige produkter, og på den måde i virkeligheden spiser alt for store doser. F.eks. vil det være unødvendigt både at spise Omnimin Pure og D-Sun på samme tid. Her vil man nærmer sig den øvre grænse for D-vitamin indtag og risikerer symptomer som appetitløshed, kvalme, opkastning, vægttab, hovedpine, træthed og nedsat nyrefunktion. D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin og bliver derfor lagret i vores fedtvæv til vi får behov for det. Det er derfor ikke nødvendigt med et tilskud med D-vitamin hvis du spiser fede fisk flere gange om ugen eller rejser til solrige steder flere gange om året. D-sun er et fin tilskud til den almindelige kost, hvis du ikke er særlige ofte i solen og ikke spiser fede fisk ugentligt. Det er især ældre, gravide og indvandrerkvinder som tildækker sig, som overveje kosttilskuddet. Læs mere om D-sun her.

Pure Omega- 3G

Pure Omega – 3G er Biosyms helt nye fiskeolie og er Danmarks første fiskeolie med Omega-3 i fosfolipidform. Bag det nyudviklede bud på fiskeolie ligger en række studier som peger på, at Omega-3 fedtsyrer, der er koblet til fosfolipider, er 2-3 gange mere optagelige end Omega-3 fedtsyrer, der er koblet til triglycerider. I begyndelsen af 1970’erne begyndte to danske forskere, Dyerberg og Bang, at undersøge og skrive videnskabelige artikler om dødeligheden af hjerte/karsygdomme blandt danskerne i forhold til eskimoerne på Grønland. Her fik de øjnene op for de vigtige næringstoffer i fisk da eskimoerne ikke døde af disse sygdomme. I dag viser flere studier at fiskeolie kan hjælpe med at opretholde et velfungerende hjerte og fiskeolie er derfor et betydeligt tilskud hvis du ikke spiser fede fisk ugentligt. Jeg har benyttet mig af Pure Omega- 3G i et måned nu og jeg er yderst tilfreds med produktet. Jeg har ikke oplevet den såkaldte ”fiskebøvs” som er grimme opstød af fisk smag, hertil til er kapslerne lille og nemme at sluge. Du kan læse mere om Pure Omgea -3G her.